Bij oplossingsgericht coachen stelt de jongerencoach zich op als niet-wetende. De jongerencoach stelt vragen en is de benieuwde gesprekspartner. De coachee (jongere) komt zelf tot nieuwe inzichten door de vragen die de jongerencoach stelt. Oplossingsgericht coachen heeft als uitgangspunt dat jongere zelf de expert is over zijn situatie en daardoor zelf met passende antwoorden kan komen.
Door bijvoorbeeld het stellen schaalvragen ontdekt de jongere waar het zelf staat in zijn situatie en wat het nodig heeft om dichterbij de gewenste situatie te komen. Een klein stapje in de goede richting kan soms al van wezenlijk belang zijn voor de jongere. De jongere krijgt weer grip op de situatie en dat geeft een boost aan het zelfvertrouwen van de jongere.
Tijdens de sessies jongerencoaching ligt de focus op wat er al wel goed gaat, wanneer lukt het de jongere al wel om het gewenste gedrag te vertonen. Door hierover te spreken ontdekt de jongere wat het nodig heeft om de volgende stap te zetten.
Bij oplossingsgericht coachen kijken we niet terug, maar vooruit. We gaan dus niet opzoek naar de oorsprong van de situatie. De jongerencoach erkent het probleem en gaat samen met de jongere in gesprek over de gewenste situatie.
In de onderstaande video wordt in 3 minuten uitgelegd wat oplossingsgericht coachen is.
Copyright © Alle rechten voorbehouden