In de snel veranderende maatschappij waarin we leven hebben jongeren steeds vaker te maken met angsten.
Uit recent onderzoek van de NJI uit 2022 blijkt dat 1 op de 4 jongeren last heeft van emotionele problemen (angst, somberheid en piekeren). Meisjes hebben meer lasten van angsten dan jongens.
Maar wat kan je nu als ouder beste doen als je ziet of merkt dat je zoon/dochter last heeft van angsten? In deze blog lees je
5 tips voor jongeren om hun angsten te verminderen.
Ga het gesprek aan met je kind als je merkt dat het gedrag ineens verandert, bijvoorbeeld ineens zich terugtrekken op de eigen kamer, minder afspreken met vrienden/vriendinnen, prikkelbaar zijn of ander gedrag vertonen dan voorheen. Dit zijn allemaal signalen dat er iets niet lekker loopt. Maak bespreekbaar met je kind wat je ziet, wat je waarneemt. Bijvoorbeeld ‘Ik zie dat je de laatste tijd steeds minder naar buiten gaat’. Door feitelijk te beschrijven wat je ziet, zonder oordeel, creëer je een gespreksstarter voor je zoon of dochter. Geef je zoon of dochter de ruimte om te vertellen en vraag ook naar het gevoel en wat het denkt nodig te hebben.
Het opdoen van succeservaringen rondom het “probleem” is een van de sleutels om de angst te verminderen. Geef je zoon of dochter een compliment wanneer hij of zij de uitdaging is aangegaan. Het resultaat van de uitdaging maakt hierbij niet veel uit, het feit dat je zoon of dochter de angstige situatie niet uit de weg gaat , maar blijft oefenen zal op de lange termijn de angst doen verminderen. Een voorbeeld van een compliment bij angst voor zweten tijdens het sporten is ‘wat fijn om te zien dat je genoot van hardlopen, je straalde van blijdschap’.
Bij het oefenen en leren omgaan met angsten is het belangrijk dat je als ouders niet iets forceert. Je kind moet er klaar voor zijn om de volgende stap te zetten. Indien je als ouders je kind dwingt om doorzetten, zal de angst om te falen alleen maar verder toenemen. Als het dan mislukt wordt dit bevestigt. De drempel om vervolgens opnieuw te oefenen zal hierdoor groter worden. Als je kind nog niet klaar is voor de volgende stap, ga dan samen opzoek naar een kleinere stap en doe daar succeservaringen mee op.
Angsten van jongeren kunnen zomaar opkomen. Het is helpend om je zoon of dochter ademhalingsoefeningen te leren om te ontspannen. Door de focus te verleggen naar de ademhaling ontspant je zoon of dochter en zal het minder angstig zijn. De huisarts kan je de jongere ademhalingsoefeningen leren. Ook de gymdocent van je zoon of dochter kan hierbij helpen. Het helpt om de ademhalingsoefeningen op een rustige plek te doen voor een diepere ontspanning. In de onderstaande video zie je een 3 voorbeelden van een ademhalingsoefeningen.
Soms wil je zoon of dochter niet met jou als ouder praten over de angsten. Geef dan aan dat je als ouder altijd beschikbaar bent om er over te praten en dat het zo oké is. Vertel ook dat je zoon of dochter op school kan praten met de mentor of de vertrouwenspersoon als het daar behoefte aan heeft. Ook kan je zoon of dochter bij angsten chatten met de Kindertelefoon. Het praten over de angsten en het taboe doorbreken lucht op en geeft ruimte. Met deze nieuwe ruimte kan je zoon of dochter weer stappen vooruit zetten.
Coachpraktijk Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
Coachpraktijk Leerplein Zwolle is een onderdeel van Leerplein Zwolle
© 2024 Coachpraktijk Leerplein Zwolle